Sommerjobb på Bjørnøya

Jeg fikk muligheten til ett lite opphold på Bjørnøya for Norsk Polarinstitutt i siste halvdel av juli. Bjørnøya er den sørligste av Svalbardøyene og ligger litt over ett døgns seilas fra Tromsø.

Kystvaktas KV Harstad fraktet meg opp til øya. Det var mye tåke, men havet lå rolig slik at det ble en behagelig sjøreise. KV Harstad er for øvrig rigget og utstyrt for nettopp å drive forsyningstjeneste på ishavsstasjonene våre. Følgelig hadde de fullt av forsyninger med seg, både til Bjørnøya, Hopen og Ny-Ålesund. Jeg traff mange kjente fra tidligere ishavsturer ombord. Disse skulle nordover i forskjellige ærend på øyene. Litt av årssyklusen på ishavsstasjonene består i å bruke sommersesongen til klargjøring for neste vinter. Jeg skulle på feltarbeid på sørsiden av Bjørnøya. Der har Polarinstituttet drevet systematisk overvåkning og forskning på sjøfugl i sommersesongen siden midten av 80 tallet. Bjørnøya er et viktig hekkeområde for en rekke arter, og noen av de største fuglekoloniene i Nord-Atlanterhavet finnes her. Det er derfor et yrende fugleliv på øya.

Jeg har vært på Bjørnøya fem somre tidligere, men nå var det fem år siden sist og det var veldig fint å være tilbake. Sørenden av øya består av klippevegger som reiser seg over 400 meter rett opp fra havet, og de er dekt av hekkende lomvi, polarlomvi, krykkje og havhest. Her er det et helt utrolig fugleliv med tusenvis av fugler i lufta. Fuglene snakker sammen, krangler og koser med hverandre og ungene sine, så det er aldri stille langs brinken. Jeg hadde tilhold i Revdalen der Polarinstituttet har en hytte, og skulle jobbe mest med krykkje, der jeg fulgte opp noen reir annenhver dag for å se hvor mange egg og unger det var i reirene og hvor store ungene var. Det ble også litt tid til telling av havhest og observasjon av hva lomvien og polarlomvien matet ungene med. Der var det lodde som sto på menyen. Vi var fire stykker i hytta. Elin og Simen jobbet med polarmåke, lomvi, polarlomvi og krykkje mens Vidar rev en gammel hytte som ble flyttet av vinden i en vinterstorm.

Det eneste pattedyret på øya, foruten de 9 personene som jobber på meteorologisk stasjon på nordenden av øya, er fjellrev eller polarrev som den også kalles. På Jan Mayen klarte pelsjegerne å utrydde denne nysgjerrige, spretne krabaten, men her på Bjørnøya lever den i beste velgående. Jeg fikk ikke sett noen unger i år, men flere voksne individer ble observert. De er ofte nysgjerrige og kommer relativt nært. På Bjørnøya finnes det stedvis mange fossiler som jeg fikk tatt fine bilder av.

Her er noen linker til fjellturer på Bjørnøya

Simen ble intervjuet om den spesielle sommerjobben av Tekna, les Har han Norges mest spesielle sommerjobb?

Loading

Tags: