Mindre kjente norske naturperler

Alle har vi vel hørt om Prekestolen, Trolltunga, Trollstigen og Nordkapp. Dette er og har lenge vært kjente landemerker som årlig besøkes av et utall av utlendinger så vel som nordmenn. Med unntak av Trollstigen som jeg kjørte med motorsykkel en gang, har jeg ikke vært på noen av stedene. Det vil si, jeg har gått forbi Prekestolen og snudd på Nordkapp platået grunnet tåke. Det å ha vært der har ingen betydning for meg, hvis utsikten forsvinner. Å gå i kø for å samle tic-off opplevelser, synes jeg er temmelig meningsløst.

Derimot synes jeg det er veldig kjekt å komme over de mer ukjente perlene som er delvis gjemt bort og glemt i vårt langstrakte land. Selv om de alltid har ligget der, har de havnet i skyggen i forhold til slike steder som nevnt over.

Her er noen eksempler:

Strupenfossen -ligger i enden av veien inn til Myklebust, ikke langt fra Byrkjelo. Med sine 820 meter regnes dette som Norges og Europas tredje høyeste fossefall. Det som gjør fossen spektakulær er at fallet er fordelt på syv avsatser, som snor seg nedover fjellet. Slik sett er det den flotteste fossen jeg har sett. Link til kart.

På vei mot Melfjordbotn i Nordland kan man ta en avstikker inn til Marmorslottet. En snau kilometer fra parkeringsplassen kommer man over noen helt spesielle steinformasjoner i marmor. Disse er skapt naturlig over tusener av år av elven som stadig skjærer seg nedover i fjellet. Vel verdt et besøk, men husk å ta av deg skoene før du går ut på marmoren. Marmorslottet markedsføres ikke lengre av turistnæringen på grunn av turister som ikke tar hensyn til dette unike landskapet og tagger ned steinen samt går med sko, se sak på NRK nylig. Link til kart.

Hvis man først vil ta turen til Marmorslottet, anbefaler jeg å kjøre opp på fjellet over selve Melfjordbotn. Det er spesielt å stå på toppen der å se rundt på så forskjellige fjellformasjoner som omkranser den fraflyttede bygda i bunn av dalen. På den ene siden er det svaberg lignende fjell, mens det på motsatt side er det alpine fjell og breer som fremstår som helt utilgjengelige. Her ser en utover skogsområder, myrområder, høyfjell, lavland og vidder. Slik sett et lite stykke Norge midt i landet.

Lenger nord, men helt sør i Finnmark finner man Bubbelen. Bare 600 meter fra veien, men noen høydemetre opp, kommer en elv rett opp av bakken. Det ser ut som en kjempeboble som presses opp fra dypet før den strømmer videre nedover fjellet som en middels stor norsk elv. Link til kart.

Loading

Tags: