Fieldfarhytta – En viktig hytte for vår frihet

Når vi først var på Veltdalshytta, var det bare en 20 minutters tur langs godt skiltet sti til Fieldfarehytta som ble satt opp av tre karer fra Norwegian company no 1, som etter krigen ble videredøpt til kompani Linge.

Hytten ble bygget av de tre, Joachim Rønneberg, Birger Strømsheim og Olav Aarsæther. Oppdraget deres Gråtrost eller Fieldfare på engelsk, var å klargjøre sprengning av jernbane og kommunikasjonslinjer i tilfelle en alliert invasjon ble nødvendig. Ellers skulle de samle mest mulig opplysninger om tyskerne og deres forflytninger i området.

Hytta ligger godt gjemt under en berghammer. Om vinteren forsvant den helt under snøen.

Etter krigen forfalt og forsvant hytten etter hvert. Det var etter initiativ av Rønneberg selv at den ble satt opp igjen så lik originalen det lot seg gjøre. Den fremstår som et lite museum. Men det er faktisk mulig å overnatte der. Hytten tilhører nå Den norske turistforening DNT.

Det er med ærefrykt man besøker et slikt sted. Her bodde unge karer som var villige til å ofre sine liv for at vi skulle få vokse opp og leve i frihet. Den beste måten å ære disse på, er ikke bare å holde minnene levende, men like fullt sørge for å sikre landet slik at vi ikke får noen reprise av 9. april 1940.

Loading